Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - Akutni abdomen - www.alesvet.com

Urgentna stanja u veterini

Iznenadna bolnost abdomena kod psa može biti  uočena bez  predhodne traume i  promena u ponašanju .Jedino što može biti uočljivo je da pas u predelu abdomena otiče I da mu je stomak izrazito osetljiv na dodir.Ovaj diskomfor  nastaje zbog  abdominalne distenzije i stimulacije nervnih završetaka,infekcije ili zapaljenjenja   unutrašnjih organa  abdomena.Pojava akutnog abdomena kod psa je izazov za svakog veterinara, njegova  odluka mora biti  hitna i samo on može presuditi da li će to biti urgentni hirurški i medikamentozni   tretman.
Akutni abdomen kod životinje,vezan je za bolesti   gastrointestinalnog,urogenitalnog trakta,bolesti peritoneuma i torziju i rupturu slezine.Kada se radi o psima,dilatacija i torzija želudca(DTV) se sreće kod  velikih rasa sa dubokim grudima.Empiriski se to najčesšće  potvrdilo kod Dobermana,Nemačkog ovčara,Nemačke doge i  Irskog setera.Zatim,hemoragični gastroenteritisi mogu biti uzrok akutnog abdomena,a najčešće se javljaju kod malih rasa pasa , u starosti od 2-4 god. Kad su mladji psi  česšća je pojava virusnih enterita,prisustvo stranih tela I perforacija creva,dok se kod starih pasa akutni abdome razvija kao posledica abdominalnih neoplazija. Dalmatanci,jazavičari I šnauceri imaju predispoziciju za razvoj i prisustvo urinarnih kalkula(mokraćnog kamenja) i sa znacima urinarne obstrukcije javlja se akutni abdomen.
Kod mačaka se takodje mogu sresti znaci akutnog abdomena i oni su najčešće udruženi sa obstrukcijom creva(obično linearna strana tela kao sto je čarapa,konac,kanap).
Prvi znaci bolesti se javljaju sa pojavom povraćanja I dijareje.Ono sto je karakteristično za dilataciju i torziju želudca(DTV)  je da pas pokušava da povraća ali ne izbacuje nikakav sadržaj iz želudca(neproduktivano povraćanje).Ali,obilno povraćanje  sa pojavom žuči,može da se javi kod  pankreatitisa,obstrukcije creva,intoksikacija.Pojava krvi u povraćenom sadržaju  koji je taman ,boje taloga od kafe,ukazuje na teške infekcije želudca I creva ili pojavu ulkusa na sluznici želudca i duodenuma .
Sistemski znaci slabosti(tahikardija,bledilo vidljivih sluznica, dahtanje,slab puls,apatija)razvijaju se relativno brzo i nadjačavaju bolove u abdomenu . U ovim slučajevima treba prvo preduzeti tretman stabilizacije kardiovaskularnog statusa I izlazak iz  stanja šoka,a zatim  dalja ispitivanja i snimanja životinje.
Palpacija stomaka je važan deo ispitivanja životinje sa akutnim abdomenom.Za razliku od ljudi,kod pasa i mačaka je uska granica koja nam omogućava da lociramo bolno mesto.Bolnost u prednjim partijama abdomena vezana je za sledeće patološke poremećaje:pankreatitis,ulkus na zeludcu ili duodenumu,akutno oboljenje jetre.Bol u zadnjim partijama stomaka javlja se kod piometre,oboljenja prostate I prisustva mokraćnog kamenja.Difuzan bol po celom stomaku javlja se kod peritonitisa.
Sledeći korak u dijagnozi je pregled krvi,rentgenski snimak abdomena I ultrazvučno ispitivanje.Specifični tretman kod životinje sa akutnim abdomenom, zavisi od  uzroka.Prvi princip je da se sprovede medikamentozni tretman I nadoknaditi deficit tečnosti,elektrolita,krvi,ako je to potrebno.Mnoga stanja zahtevaju hiruršku intervenciju koja nosi svoj rizik ali je najčešće jedino rešenja za spasavanje životinje.

                                                   Julijana Milosavljevic,DVM spec.za male zivotinje

 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari