Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

BOLESTI USNE DUPLJE PASA I MAčAKA

 AKCIJA DO 15.03.2012.!
50% POPUSTA
ULTRAZVUČNO SKIDANJE KAMENCA
ZA PSE I MAČKE
PO CENI OD 3000 DIN.     

Karijes,Dentalni plak,Karijes,Gingivitis,oralna papilomatoza,pulpitis

U moru razloga zašto vas pas ili mačka ne mogu da jedu je  problem zuba i oboljenje usne duplje.Obično se manifestuje baljenjem,težim uzimanjem i žvakanjem hrane, neprijatnim zadahom,pojavom sukrvice u pljuvački ili jednostavno odbijanjem  hrane.
Najčešći problemi u usnoj duplji su:
a)bolesti zuba(razvojne i urodjene anomalije,pulpitis,karijes,periodontitis)
b)oboljenja sluznice usne duplje(stomatitis,gingivitis,glositis..)
c)tumori gingive koji se zovu epulide
g)benigni tumori gingive izazvani papiloma virusom
Kao uzroci oboljenja usne duplje važnu ulogu igraju bakterije.Pri tome se uglavnom misli na uobičajenu mikrofloru usne duplje(anerobne koke,spirohete..) koja u specificnim situacijama pada imuniteta,traume,greške u ishrani isl.  može da se ponaša patogeno.Bakterije se najviše nalaze na mestima u usnoj duplji gde se zadržava hrana, što je odlična podloga za njihovo razmnožavanje.

  Dentalni plak je tanak sloj naslaga na kruni zuba i čine ga kolonije bakterija na kojima se vremenom talože soli kalcijuma i na taj način nastaje kamenac. Te naslage vremenom vrše pritisak na gingive i što su one obimnije,veće je  povlačenje gingiva i češća pojava hroničnih oboljenja zuba(paradentopatija i karijes).

Bakterije iz usne duplje mogu da prodru u zubnu pulpe u trenutku traume zuba,preko korena ili kod  karijesa.Tada dolazi do nekroze srži zuba tz. pulpitisa,što je bolno za životinju i  ispoljava se opreznim uzimanjem  ili odbijanjem hrane. Jasna dijagnoza se postavlja  rendgenskim snimkom zuba i na osnovu toga se procenjuje da li zub treba leciti ili vaditi.

  Karijes nastaje usled oštećenja gledji zuba i dejstva bakterija,koje razlažu ugljene hidrate i  stvaraju organske kiseline,a posledično dolazi do demineralizacije zuba.Takvi  zubi postaju lošijeg kvaliteta,lako se lome i ispadaju.
Trajno oštecenje gledji ili hipoplazija gledji se javlja u periodu rasta zuba kod štenaca inficiranih virusom štenećaka. Tamno je  prebojeno i naziva se štenećakovo zubalo.Treba razlikovati  tamno braon  prebojavanje zuba kod štenaca  tretiranih tetraciklinima.Ova pojava nastaje usled taloženja leka tetraciklina  umesto kalcijuma, u dentinu i u gledji.Zato je važno da se aplikacija tetraciklina izbegne  kod gravidnih kuja,kod novorodjenih štenadi i kod mladih životinja u uzrastu do 6 meseci.
Gingivitis je  zapaljenje  ivica desni oko vrata zuba i predstavlja najraniju fazu periodontalnih bolesti.U početnoj fazi javlja se mala količina plaka,blago crvenilo desni i glatka povrsina gingiva.Kada proces uznapreduje pojavljuje se subgingivalni plak i kamenac.Crvenilo je jace izrazeno a površina gingiva je  neravna i lako krvari pri dodiru.Faktori koji utiču na pojavu gingivitisa su:starost,ishrana kašastom hranom,deficit kalcijuma i niacina,bakterije,virusi,gljivice,imunološki poremecaji,metabolički poremecaji(uremija i diabetes melitus),trovanja,rasna predispozicija(toj rase pasa).Ako se ne pristupi blagovremenom lečenju nastaju komplikacije koje dovode do ispadanja zuba.

Oralna papilomatoza se često sreće kod mladih pasa uzrasta od 6 meseci.Klinička slika ovog oboljenja je pojava benignih multipnih tumora u usnoj duplji,duž jezika,tvrdog nepca,orofaringsa,usana.U početku su to male diskretne izbočine na mukozi koje vremenom proliferišu i dobijaju filiforman i karfiolast izgled.Tada se lako povredju,krvare i ulcerišu.Prognoza je generalno dobra,spontana regresija papila je moguća za 1-5 meseci. Iz estetskih razloga ili zbog mehaničkih smetnji pri uzimanju hrane, treba ih hirurškim putem ukloniti.

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari