Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

FAMILIJARNE BOLESTI BUBREGA KOD PASA I MAČAKA

Kod pasa se familijarne bolesti bubrega razvijaju u hronična oboljenja bubrega I najčešće se ispoljavaju kod mladje starosne kategorije od 1 do 5godina.Upadljivi klinički nalazi su stanje letargije,dehidracija,mršavost zivotinje,zadah iz usta I ulcerične promene na mukozi usne duplje.Oboleli bubrezi su obično mali I iregularni a ponekad je prisutan renalni bol na palpaciju.Od najčesćih laboratorijskih nalaza prisutna je azotemija,hiperfosfatemija,izostenurija I neregenerativna anemija.
Juvenilna renalna bolest kod psa rase Basenji karakteriše se tubularnom disfunkcijom ili Falkoni sindrom koji se javlja kod ljudi I karakteriše pojavom šećera,proteina i  aminokiselina u urinu.
Renalna displazija kod pasa se ispoljava kao prisustvo afektiranih nezrelih ili nerazvijenih bubrega. Zabeležena je kod sledećih rasa Čau čau,Lasa apso,Šici,minijaturni šnaucer,standardne pudle.
Glomerularna amiloidoza je bolest bubrega koja se javlja kod pasa rasa Bigl I Šar pej i kod  mladjih mačaka od 1 do 5godina Abisinjske rase .

PKD-policistično oboljenje bubrega kod mačaka

U oblasti patoloških,naslednih promena na bubrezima kod mačaka je narocito aktuelna bolest koje je prvi put dijagnostikovana krajem šezdesetih godina Pošto se karakteriše pojavom cisti na  parenhimu  bubrega,dobila je naziv policistično oboljenje bubrega.
Zapravo, radi se o bolesti koja je nasledno,autosomalno dominantna I prenosi se na potomstvo.Javlja se kod Persijske rase mačaka I jos nekih egzoticnih rasa.U opštoj populaciji ove rase oboljenje se javlja u 34% slučajeva.
Generalno govoreci radi se o displazičnim promenana na bubrezima , gubljenjem funkcionalnog tkiva I formiranja cisti.One se mogu naci kako u kori(cortexu) tako I u srzi(meduli) bubrega, sa tendecijom da se uvećavaju.Ciste su u početku bolesti male, pa kako životinja raste i zreli one se vremenom uvećavaju na račun zdravog bubreznog tkiva. Cistične promene mogu da zahvate više mesta na bubregu i uvek su promenjena oba bubrega.Kako ciste rastu povećavaju se i bubrezi.Pored bubrega ciste kod obolelih mačaka mogu da se pojave I na jetri.
Macke sa blagim tokom bolesti mogu dugo da žive i na kraju, ne moraju da uginu zbog otkazivanja bubrega, vec nekog drugog oboljenja.U slučaju težeg oblika bolesti,mačke jedno vreme nemaju simptome bolesti ali vremenom se stanje pogoršava .Od simptoma se prvo javi pojačano mokrenje, opšta slabost,anemija i gubljenje apetita.Mačke se  brzo nadju u stanju anoreksije tj.gubljenja apetita i poremećaja metabolizma.Razvija se metabolička acidoza I disbalans elektrolita.Smanjenom funkcijom bubrega razvija se uremija koja se može jedno vreme lečiti simptomatski.Kada nastane irevirzibilno stanje uremije, eutanazija je neminovnost.
Postoji i maligni tok bolesti kad mačka vrlo brzo ugine.To može da se desi I na rodjenju a da vlasnik ne zna šta je  razlog uginuća, jer su roditelji bili zdravi. Smatra se  ako oba roditelja imaju gen za policisticno oboljenje bubrega,u leglu se mogu pojaviti mačići koji će  uginuti pre rodjenja.To i jeste momenat kada u selekcijskom smislu treba biti oprezan I  bolest dijagnostikovati pre nego postane vidljiva I pre nego se mačke uključe u reprodukciju.
Rana dijagnostika bolesti je ultrazvučni pregled bubrega svih mačaka Persijske rase.To je bitan momenat za sve odgajivače i vlasnike Persijskih mačaka.Ultrazvučna dijagnostika se obavlja najranije  od 2 meseca starosti mačaka.Cak I ako se ne utvrdi oboljenje ne znači da mačka nema” nasledjene ciste” jer one se  ne mogu videti ako su u prečniku manje od 1 mm.Pregled treba ponoviti u uzrastu od 10meseci.Smatra se da je tada pouzdanost ultazvuka blizu 100%.Ako se u tom uzrastu obavi pregled mačaka,siguran je put da se selekcijom dobiju zdrave I čiste mačke koje će imati potomstvo bez ove opake bolesti za koju nema leka.

 

                                               Julijana Milosavljevic,DVM spec.

 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari