Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Kako održati kućnog ljubimca u fit formi !

Problemi sa viškom kilograma

Gojaznost pasa i mačaka nije retka pojava.Teoretski gojaznost bi se mogla
definisati kao prekomerno nakupljanje masti u organizmu i na taj način povećanje telesne težine.Najčešće se javlja usled povećanog konzumiranja  hrane, koja je  visoko kalorična,i smanjene fizičke aktivnosti.Rase koje imaju predispoziciju da budu gojazne su:labrador retriver,koker španijel,jazavičari,baseti , koli itd.
Briga o težini pasa treba da bude  u najranijem periodu.Prekomernom ishranom šteneta povećava se i broj masnih ćelija  koje, kad štene poraste, predstavljaju depo gde se nagomilavaju masti.Zato je važno da se štenad hrane izbalansiranom hranom ,iako su vlasnici mnogo zadovoljniji(!?) kad njihov pas ima pojačan apetit nego kad je umeren u jelu. Jedna od zamki može da bude i nagradjivanje ljubimaca za uspešno obavljenu komandu i poslušnost.Tada obično koristimo priliku da mu ponudimo, kao  nagradu, razne slatkiše i kolače. Medju psima koji žive u grupi ,zna da se razvije takmičenje za hranom ,te oni jedu sve više i uzimaju veću količinu hrane od njihovih potreba.Postoji i perverzan apetit ,kada pas halapljivo  jede sve što mu je u okruženju, bez obzira na  poreklo materije(drvo,pesak,zid,razne ekskremente..)Pri fizičkom pregledu pasa ili mačaka  može se proceniti njihova kondicija i stepen uhranjenosti.To podrazumeva  posmatranje  i opipavanje predela rebara,struka,abdomena i krsne regije.
Kad je u pitanju kondicija psa postoji tabela koja klasifikuje psa  prema  odnosu  količine masti i veličine tela:
-1.kahektičan (više od20%ispod standardne tel. težine)
2.mršav (10-20% ispod standardne tel.težine)

3.umeren

4.debeo(više od 20%iznad tel.mase)
5.gojazan( preko40%od dozvoljene težine)

Gojaznost otežava bolesti kao što je sećerna bolest,kardiovaskularne bolesti,bolesti jetre,probleme u lokomociji(kretanju),smanjenje reproduktivne sposobnosti tj smanjenje libida,problemi sa kožom Itd.Kod gojaznih životinja povećan je rizik uvodjenja u anesteziju kao I budjenja iz anestezije
Ne smemo zaboraviti da postoje i patološka stanja tj .bolesti koje se mogu razviti kod životinje i dovesti do gojaznosti.Tu se pre svega misli na metaboličke bolesti. Poremećena funkcija tiroidne žlezde i smanjenje nivoa tiroidnih hormona označava se kao hipotireoidizam .U takvom stanju, generalno se smanjuje metabolizam  organizma i životinja se oseća umorno,nezinteresovano,pospano a njene fizičke aktivnosti se svode na najmanju meru.Zatim, postoji poremećaj  funkcije nadbubrežne žlezde koji  dovodi do hiperadenokorticizma . Ta bolest se zove Cuschingova i  kararteriše je pojačan apetit,opušten,viseći stomak,gojaznost,slabost mišica,letargija  itd.
Kad se postavi djagnoza i stepen gojaznosti potrebno je da vlasnici preduzmu sledeće:da mere psa na nedelju dana,da izbace hranu koja sadži skrob,šećer,masti, da smanje količinu hrane na 60% dnevnih potreba i ostanu  istrajni u tome.Postoje i gotove ,komercijalne hrane  koje su dijetalne,nisko kalorične  i namenje za ishranu gojaznih životinja. .Na taj način ,se može korigovati težina a da ne naškodi zdravstvenom stanju psa  i mesečno izgubiti oko 4-5% telesne mase .

                                                   Julijana Milosavljevic,DVM spec.za male zivotinje

 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari