Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - www.alesvet.com

Giardia kod pasa i mačaka

Giardiasis je termin oboljenja ili stanja nastalog intestinalnom infekcijom protozoe-jednoćelijskog organizma Giardie duodenalis.
Giardia paraziti se najčesće sreću kod pasa, mačaka, ptica i ljudi. Drugi domaćini mogu biti još neki sisari: krave, ovce i jeleni.Ne postoji uska specifičnost za vrstu kod koje se najčešće javlja oboljenje ali su psi najfrekventnije zaraženi Giardijom.Infekcija čoveka se primarno zadobija od drugih ljudih a transmisija od psa i mačke na čoveka je retka ali je moguća.

Prenosi se direktno preko kontaminirane vode, hrane i fecesa od inficiranog psa.To znači da se psi mogu direktno  inficirati kad dodju u kontakt sa obolelom  životinjom, sa infektivnim fecesom i konzumiranjem vode koja sadrži infektivni material. Moguće je da se psi zaraze i ako plivaju u vodi koja sadrži parasitarne ciste Giardie.Ciste su jako otporne i mogu da prežive nekoliko meseci u spoljašnjoj sredini ,van domaćina.
Infekcija odraslih pasa i mačaka je obično subklinička ali su moguća akutna klinička stanja.Akutne i hronične dijareje se sreću kod štenaca i mačića.
Nije fatalna za štenad ali može dovesti do ozbiljnih kliničkih poremećaja. Pošto se unosi ingestijom kontaminiranog materijala odnosno hrane u digestivni trakti , izaziva oštecenje sluzokože tankih creva i lezije villa intestinalis.U akutnoj fazi se javlja febra odnosno povišena temperatura, poremećeno varenje -malnutricija, povraćanje,uporni proliv, frekventne vodene dijareje što posledično može dovesti do ozbiljne dehidracije psa.

Pojava simptoma nije mnogo patognomonična za oboljenje, odnosno tipična ali je važno da vlasnik na vreme primeti promene i reaguje što pre. Obavezan je klinički pregled životinje kod veterinara kome se mora skrenuti pažnja na sve simptome koji su prisutni kod psa.Ponekad se dešava da  pas ima subkliničku formu bolesti, da je sasvim normalno raspolozen i zainteresovan, bez promene ponašanja te se sem pojave proliva ništa specifično ne zapaža.

Za dijagnostiku Giardije neophodna je  stolica- feces psa. Za  ispitivanje fekalnog materiala  koristi za nekoliko tehnika: fekalna flotacija, fekalni ELIZA test ,direktna fluorescencija antitela.

Terapija je vrlo specifična i uspešna.Prepisuje je veterinar u tačno odredjenoj dozi individualno doziranoj u vremenskom periodu od 3 do5 dana.Izbor antiparazitika obuhvata metronidazol,albendazol,fenbendazol,pirantel pamoat,praziquantel…
Ako druge životinje žive sa inficiranim psom ili mačkom,moraju biti jednom tretirane anti- giardia tretmanom.

U periodu od početka jeseni ove godine,naša praksa zabeležila je  izrazito povećan broj infekcija pasa Giardia parazitom.

Skrećemo pažnju vlasnicima pasa da u svakom slučaju obrate pažnju na stolicu kod svojih ljubimaca i da pojavu intermitentnih ili konstantnih proliva životinje obavezno simptomatski ispitaju kod veterinara.

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari