Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - www.alesvet.com

 Mačije infektivne bolesti

Mačke se ,sa svojih devet zivota i sa svojom snalazljivoscu,smatraju   veoma otpornim zivotinjama,ali da li je to stvarno tako?Nije retkost da u ordinaciju udje novi  vlasnik maceta,koga je nasao ili dobio,I koje je iznenada obolelo.Uobicajeni simptomi su apatija,kunjavost,zavlacenje u tamnu prostoriju,proliv,gubitak apetita,iscedak iz nosa,kijanje I dr.Lako je predpostaviti da se radi o viremiji,ali je tesko reci o kom se virusu tacno radi.
Nas savet pri uzimanju macica je da se uvek uzimaju macici od vakcinisanih majki.Na taj nacin ce te dobiti  mace koje je zasticeno majcinim antitelima koja stite zivotinju do vakcinacije.  Prvu vakcinaciju treba obaviti sa 8 nedelja.Pre vakcinacije obavezno obavite dehelmintizaciju ili ciscenje od parazita,na taj nacin vase mace ce moci da razvije solidan imunitet.
Ukoliko niste ovo obavili, postoji veliki rizik da ste nabavili zarazeno mace ili da se mace zarazi u u najranijem periodu.Da li ce I kad ce vase mace ispoljiti znake bolesti, zavisi od starosti kada je inficirano  kao I od samog virusa.
Ukoliko se majka inficira u toku graviditeta ili u periodu laktacije,potomstvo ce veoma brzo pokazati  znake bolesti,koji ce uglavnom imati nagli tok i smrtni ishod.
Ako nismo obavili vakcinaciju,u za to odgovarajucem periodu,a nasa maca dolazi u kontakt sa drugim mackama, postoji veliki rizik od infekcije.Tesko je postavljati pravila u vezi znaka viremije,ali mogli bi da kazemo da ukoliko mlade macke dodju u kontakt sa virusom razvice akutni ili subakutni oblik bolesti,dok ce starije postati stalno viremicne I predstavljace stalnu opasnost po okolinu.
Leukemija macaka je lako prenosivo oboljenje.Naizgled zdrave macke mogu posedovati velike kolicine ovog virusa u pljuvacci,mokraci,mleku,suzama.Prenosenje je preko razmena ovih tecnosti,ali najizlozeniji su ipak  macori koji se stalno dokazuju tucama,frktanjem,obelazavanjem teritorije.Problem ovog oboljenja je sto se komplikuje sekundarnim bakterijskim infekcijama.
Zarazna kijavica macaka manifestuje se napadima kijanja,iscedkom iz ociju,iscedkom iz nosa koji je u pocetku bistar a kasnije postaje gust,zut,gnojav, zatvara nosne otvore I onemogucava disanje.Ukoliko se ne leci bolest se spusta na bronhije I pluca.Ako se gravidna maca inficira dolazi do pobacaja ili radja slabo vitalne macice koji veoma brzo uginjavaju.
Panleukopenija macaka je jos jedna teska virusna bolest macaka koja se karakterise povracanjem,veoma smrdljivom dijareom I dehidracijom. Ovu bolest karakterise visoka stopa smrtnosti mladih macaka.Odrasle macke razvijaju subakutni tok bolesti  I smanjenu  smrtnosti,ili postaju trajne kliconose.
Kalici infekcija izaziva simptome cija tezina varira od blagih infekcija kratkog trajanja do teskih fatalnih pneumonija.Kod ove bolesti mogu da se jave ili  karaktericne promene na jeziku I nepcu u vidu stomatitisa,ili jake upale pluca,ili zapaljenje zglobova koje otezava kretanje ili kombinacija ovih simptoma.
Macija imunodeficijencija je virusna bolest sa jako oslabljenim imunoloskim sistemom zivotinje I na taj nacin sklonosti ka mnogim infekcijama I oboljenjima.Neki ovu bolest zovu macija sida.Od  simptoma koji  se razvija  nabrojicemo sledece:groznica,dijarea,otok limfnih cvorova,gingiviti,konjuktiviti,u kasnijoj fazi gubitak telesne mase,napadi I neuroloski poremecaji.Inficirane macke sklone su I cesce obole od leukemije.Posto vakcina protiv ove bolesti nije pronadjena jedina zastita koja ostaje je sprecavanje kontakta sa virusom,tj. kontakta sa slobodnim mackama.

                                                                     Julijana Milosavljevic,DVM spec.

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari