Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - www.alesvet.com

OPREZNO SA KAŠLJEM

Simptom koji može biti pokazatelj ozbiljnih oboljenja kod vašeg kućnog ljubimca

Vlasnici pasa i mačaka,neretko, skloni su da svoje ljubimce sami leče,smelo postavljaju dijagnoze i na kraju, ako im sve to ne podje za rukom, traže pomoć  veterinara.Dešava se da kad pas počne da kašlje ,to tumače problemom grla ili, ne poznavajući  zdravstvene probleme,  to mešaju sa  otežanim,pojačanim disanjem,  krkljanjem,brektanjem i pokušajima povraćanja. Na svoju ruku daju antibiotike, ne vodeći računa ni o vrsti ni dozi tog leka, a  ni  vremenu  koje je neophodno da bi  lek  imao efekat.Na taj način se, donekle, maskira slika bolesti i otežava dijagnostika bolesne životinje, što može biti neprijatno za vlasnike i opasno za ljubimca.Činjenica je da  na trzištu postoji malo lekova za oralnu upotrebu u veterini(tablete,kapsule,sirup) koji mogu da se koriste za lečenje pasa i mačaka ali i upotreba humanih preparata mora biti tačno odredjena i pravilno dozirana.Zato je bitno,da svaki pokušaj lečenja psa ili mačke  od strane vlasnika,  bude pod kontrolom veterinara.  
Kašalj je važan zaštitni reflex organa za disanje.Zbog čega?
To je složeni refleks  koji počinje nadražajem  specifičnih zona a sa ciljem da eksplozivno izbaci alveoralni vazduh iz  pluća.Na taj način se pokreću razne iritirajuće čestice,sluz,produkti zapaljenja  iz  disajnih puteva  koje bivaju izbačeni. Tako se omogućuje prohodnost  vazduha kroz pluća.. Specifične zone, koje pokreću kašalj zovu se tusigene zone.Nalaze  se duz respiratornog aparata tj  ždrela,grkljana,dušnika, velikih bronhija... i njihova osetljivost je različita kod različitih vrsta  životinja, starosti i iritacionog stanja.
Kako kašalj nastaje?
Prvo dolazi do udaha ,zatvaranja glotisa,kontrakcije ekspiratornih mišica,povećanja pritiska vazduha zatvorenog u  lumenu disajnih puteva,otvaranja glotisa,izbacivanja vazdušne struje u usta uz specifični ,prateci zvuk.Posto je kašalj čujan,vlasnici  moraju ovaj simptom sigurno primetiti kod svog ljubimca,naročito ako je  on učestao i duže traje.
Kako možemo shvatiti koji  je tip problema  koji provocira kašalj i da li je on opasan?
Prvo,kašalj se može javiti kao problem organa za disanje- infekcije grla,dušnika,bronhija,pluća  ili  može biti simptom kardioloških problema tj.sekundarni kao poremećaj funkcije srca.
Drugo,treba razlikovati  kašalj provociran gutanjem i inhalacijom nečega što iritira  grlo –iritirajuće materije,toplota..... od  dubljeg kašlja koji potiče iz donjih respiratornih partija.
Treće,razlikovati kašljanje od kijanja,jer ovi slični znaci mogu da se jave kod rinitisa(upale sluzokože nosa),sinuzitisa (upale sinusa)i regurgitacije.Kod kijanja  se javlja snažna eksplozija bez otvaranja usta,dok kod kašlja su usta obično otvorena.
Kakav kašalj može biti?
Postoji jak,eksplozivan I suv kašalj  koji se javlja  kod: iritacije  ždrela ,grkljana, kod  virusnih infekcija (zarazni kašalj,štenećak..) I takav kašalj je obično bolan.
Vlažan ili produktivan kašalj  se karakteriše uvek prisutnim  sluzavim  sekretom u iskašljanom  sadržaju i na taj način pomaže čišćenje respiratornih puteva.Javlja se kod alegrija,zapaljenje pluća,plućnog  edema...
Mek i povremen kašalj je obično rezultat plućnih  bolesti ili slabosti srca.
Noćno kašljanje je često udruženo sa slabošću srca i kolapsom traheje.
Kašalj kardiološkog prekla  može biti opasan  a prate ga i drugi simptomi kao sto su:kunjavost psa,smanjena radna sposobnost,brzo zamaranje.
Kašalj koji  se javlja pri vežbanju i uzbudjenju životinje  obično je vezan za iritaciju  i zapaljene  grkljana,dušnika i bronhija.
Ponekad se dešava da kašalj bude uporan,da dugo traje ,čini životinju uznemirenom i neraspoloženom  i dovodi do iscrpljenosti. Moguće je  i širenje infekcije  vazdušnim putem  koje se obično dešava  pri kontaktu ( u šetnji ,medjusobnom njuškanju,igri...)
Psi malih rasa u starijim godinama mogu imati hronične opstruktivne bolesti pluća ili hronične bolesti srčanih zalistaka.Kod velikih rasa  u starijim godinama,česte su slabosti srca i pneumonije.
Uopšteno, kašalj se može javiti kod  većeg broja različitih oboljenja pasa i mačaka,kao što su: zapaljenja disajnih puteva,tumori,alergije,slabosti  srca,paraziti ....i zato  je  neophodno da svaki  znak  kod vašeg ljubimca ozbiljno shvatite i odvedete ga kod veterinara koji će utvrditi pravi razlog i dijagnozu,a zatim prepisati adekvatnu terapiju.

                                                                           
-Kašalj  koji se javlja tokom jela može da ukaže na eventulani problem sa jednjakom ili opstrukcijom gornjih disajnih puteva.
-Brektanje,šištanje i hropac kod psa mogu biti opasni  jer su suženi putevi u plućima ili je prisutna alergija.
-U početku bolesti  vaš ljubimac  pokušava da izbaci malu količinu bele pene  koja ga guši.Da bi znali tačno o čemu se radi ,potrebno je da veterinar izvrši  kompletan klinički pregled psa.

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari