Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

ORTOPEDSKE BOLESTI KOD PASA

KAD PAS HRAMLJE…..

''Dešava se da moj pas iz čista mira počne da hramlje''…..Najčešće ovako  počinje priču vlasnik psa kad se nadje kod veterinara sa svojim ljubimcem..Ovaj simptom u veterinarskoj  medicini je  često prisutan  a nije  nimalo naivan  ni jednostavan. Sa jedne strane,postoji veliki broj uzroka koji izaziva hramanje psa,a sa druge strane   mora se  razlučiti da li je problem neurološke ili ortopedske prirode.
Ako se radi o ortopedskim bolestima  postoje pravila kako se ona definišu.
Prva važna stavka  za orjentaciju u procesu dijagnostike je  definisanje životinje a to podrazumeva:rasu ,pol I starost ispitivane životinje.
Zatim, važno je  pregledati životinju u toku hoda,proceniti ima li teškoće pri hodanju,ustajanju,ukočenost,hromost nekog ekstremiteta kao I ponašanje takve životinje.Tu se pre svega misli na  promenu raspoloženja,produžen period neaktivnosti,agresivnost,zainteresovanost za spoljašnje nadrazaje ,lajanje..
Ne sme se zaboraviti I pregled opšteg stanja psa ,kao I stanje uhranjenosti,tonus misica I držanje tela.
Nakon ovog opšteg pregleda psa obavlja se’’ posebni'' tip pregleda koji se bazira na:
-inspekciji  anomalije  hoda,tipu  hromosti,otoku zglobova i atrofiji misica
-palpaciji  svakog moguceg otoka,tonusa mišića
-pasivnom pokretanju zglobova i eventualnoj  bolnost ii krepitaciji istih
Ortopedsko dijagnostički pristup prema tipu rase  psa (BOA) ukazuje na najčešće bolesti koštano-zglobnog sistema  za odredjenu rasu.To znači da različte ortopedske bolesti sudeći prema  rasi psa,njegovoj starosti i polu  imaju svoju  veliku učestalost.Kao primer  navodimo
rasu nemački ovčar kod koga su ramena kost ,podlaktica,podkolenica i butna kost najčešće podložni oboljenju pod nazivom panosteitis eosinofilica.Po definiciji ovo oboljenje se javlja kod mladih pasa  od 5 do 18mes,velike i gigantske rase koje brzo rastu.Retko se dešava  kod odraslih pacijena starosti4-5godina.Manifestuje se različitim stepenom hromosti koja može da migrira sa jednog ekstremiteta na drugi u periodu od nedelje do mesec dana. Nema direktne povezanosti sa tonzilitisom.I samo da napomenemo ,da u literaturi   nije  opisana ni jedna bolest koja ukazuje na   povezanost  izmedju upale grla (tonsilitisa) i  hromosti  psa.Dijagnoza se potvrdjuje rentgenskim snimkom i promenama u dijafizno-metafiznom delu duge kost.                       
Osteohondroza -OC podrazumeva težak poremećaj endohondralne osifikacije(okoštavanja)  zbog čega se u procesu sazrevanja  i rasta  ćelije  hrskavice   ne transformišu u kost.Postoji više faktora koji utiču na pojavu ove bolesti(genetski faktor,brz rast,previše kalorija..) Najviše primećena kod rasa-Njufaundlend,Boxer,Engleski seter,Cane corso,Zlatni Retriver,Rotvajler,Ruski terijer
Najtipičnija je  kod pasa velikih rasa previše hranjenih  kalcijumom i vitaminima. Na nivou zgloba  dolazi do  promena na hrskavici  koja zadebljava i kao takva postaje manje elastična i manje otporna na mehaničke uticaje . Znaci slabosti se javljaju izmedju 4-8 meseca starosti psa i posto  je prisutna bolnost , to se kod psa manifestuje hramanjem koje može biti iznenadno .Može se javiti na jednom ili više ekstremiteta ,traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci .Hramanje  može u početku biti jedva vidljivo a kasnije se pogoršava i vremenom se primećuje da bolna noga ima atrofičnu (smanjenu)muskulaturu u odnosu na zdravu.Ova bolest zahvata predeo ramenog zgloba,lakta ili kolena.Kao posledica javlja se krivljenje  kostiju u  periodu rasta i zadebljanje  zgloba.Do dijagnoze  se dolazi radiografskim snimanjem.

Ovo je samo par bolesti  skeletnog sistema  psa  u okviru  kojih se ispoljava hramost  što predstavlja samo jedan simptom sličan većini drugih bolesti  te je zbog toga  optopedska oblast veoma kompleksna i vrlo specifična.

 

                                                                  Dr vet.spec.Julijana Milosavljevic

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari