Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - www.alesvet.com

PANOSTEITIS-BOLEST BRZOG RASTA PASA

Prve značajne primedbe na hod  nasih kućnih ljubimaca su svakako hramanja.To može da se desi iznenada,posle šetnje,nakon odmora,bez traume,pada i infekcije ili sto obično vlasnik komentarise”iz cista mira’’.U početku,zbunjujuce je i to što pas rado trči,hoće da se igra,veseo je,raspoložen za hranu ali evidentno hromost i dalje postoji.Čak i kada vlasnik uhvati psa za nogu koja je bolna ,pas to isprati njuškanjen,lizanjem i bez cviljenja.Obično  se pomisli-nije mu nista..ili-hoce da skene pažnju na sebe,da se mazi!Ima  vlasnika koji  zovu veterinare i opisuju ovako stanje preko telefona!Teško je biti pametan i odmah postaviti dijagnozu a zatim dati savet za lečenje.Ono sto je sigurno,davanje terapije na svoju ruku može samo da maskira kliničku sliku bolesti i produži vreme do izlečenja.Ovi apeli su svakodnevni.Nema potrebe lečiti  psa bez pregleda i konsultacija.Inostrani veterinari cak ne žele da postave definitivnu dijagnozu bolesti bez opservacije 48h.
Panosteitis se može okarakterisati kao spontano  bolno stanje koje zahvata duge kosti kod mladih pasa,koji brzo rastu i to najčesće kod velikih rasa-Nemački ovčar,Doberman...Javlja se u uzrastu od 5 do 18meseci starosti.Najčešće zahvaćene kosti su: ramena ,podlaktica,butna kost i podkolenica.Značajna ili patognomonična karakteristika ove bolesti je da se javlja ne samo na jednoj nozi,već spontano” šeta” čas prednja ,čas zadnja hromost.Bolnost noge može biti blaga tako da se primećuje samo pri hodu ili znatno izraženija kad  pas štedi i podiže  nogu pri stajanju. Prisustvo bola se objašnjeva promenama u koštanoj srži i pokosnici,krvnom prilivu i povećanom pritisku na nivou koštane medule.
U slučaju  hromosti prednjih nogu, treba imati na umu da postoje jos neke bolesti u razvoju  koje imaju iste simptome; tu se pre svega  misli na displaziju laktova i osteohondrozu ramene kosti. Slabost zadnjih nogu može biti u vezi jos i sa luksacijom patele-čašica,displazijom kukova i takodje osteohondrozom butne kosti.
Ovo stanje ponekad može biti praćeno povišenom telesnom temperaturom psa , a u težim slučajevima  depresijom, anoreksijom i gubljenjem težine.Dijagnoza se postavlja na osnovu rentgenskog snimka bolne noge.Evidentne promene se vide na meduli-srži dugih kostiju.Zavisno u kom stadijumu bolesti je napravljen radiološki snimak,promene mogu biti slabije ili jače  izražene.Sklerozne senke ili zasenčenja se prvo javljaju na nutritivnom nivou kosti a onda se šire ka dijafizi i korteksu kosti.Zadebljanje periosta moze biti vidljivo sa povećanim nepravilnim zasenčenjima.
.Pošto je bolest samoilzlečiva sa potpunim oporavkom do navršene druge godine starosti,ne treba brinuti da ce ostaviti bilo kakve posledice na rast i fizičko stanje životinje. U terapiju panosteitisa treba uključiti po potrebi antiinflamatorne analgetike i potpornu terapiju za vreme perioda diskomfora zivotinje Nikako ne treba u ovakvim stanjima zivotinji davati glukokortikosterioide,a takodje ne pomaze ni vitamin C.
Naravno podrazumeva se pošteda obolele životinje i obavezno upozorenje vlasniku da bolest traje nekoliko nedelja,da bude strpljiv,da izbegne nepotrebne treninge i bespotrebno davanje antibiotika ako pas nije febrilan.

 

                                                    
Julijana Milosavljevic,DVM spec. za male zivotinje
 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari