Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - www.alesvet.com

Piometra kuja

Piometra je bolest  kuja srednje starosti ,od 6 godina i starijih,koju karakteriše gnojno,bakterijsko zapaljenje materice. Ranije se smatralo  da je piometra  obična uterina infekcija.

Danas se zna da je u pitanju hormonalni disbalans progesterona i estrogena, koji može biti praćen sekundarnim bakterijskim infekcijama.Piometra se razvija posle teranja kada se fertilizacija nije desila,  u periodu od 2 meseca nakon estrusa.

Pod dejstvom polnih hormona,estrogena i progesterona razvija se cistična endometrijalna hiperplazija i nakupljanje tečnosti u lumenu uterusa(materice.)U toku teranja grlić materice je otvoren i može služiti kao ulazna vrata za infekciju.Pojavom bakterija u materici  pojačan je odbrambeni odgovor i povećan je broj belih krvnih zrnaca.Sa prolaskom teranja, cervix-grlić materice  se zatvara  čime se stvaraju  još povoljniji uslovi za razmnožavanje bakterija prisutnih u lumenu materice.
Najčešći bakterijski uzročnik je Escherichia coli.
Obično se 4-8 nedelja posle estrusa kod kuje koja se nije parila, uočavaju se prvi znaci slabosti.
To su anorexija,vaginalni iscedak, eventualna letargija.Vremenom postaje upadljivo pojačano lizanje vulve jer  kuja ima obilan,smrdljiv iscedak,ostavlja tragove na mestu gde je ležala,ima umazane zadnje noge i rep.Kuja pojačano pije vodu I taj simptom se zove polidipsija i pojačano mokri-poliurija,povremeno povraća I postaje sve više letrgična.

U  fazi bolesti kada je cervix materice  otvoren , omogućena je evakuacija gnoja iz rogova materice i kuja nije febrilna ili je telesna temperature neznatno povišena.Broj belih krvnih zrnaca je povišen.
U  fazi zatvorenog cervixa,gnoj se nakuplja u lumenu materice i izrazito povećava veličinu i težinu uterusa. Abdomen psa je bačvast.Kuja pokazuje slabost zadnjih nogu I teško može da ustane bez pomoći.Ukoliko se ne tretira ,usled enormnog uvećanja, materica može da rupturira i da dovede do izlivanja gnoja u trbušnu duplju.Kao posledica razvija se stanje sepse.

Trovanje koje se može brzo razviti usled gnoja i toxina ,zahteva brz tretman.Savremena veterinarska medicina preporučuje kompletnu sterilizaciju tj vadjenje materice I oba jajnika.

Kao konzervativan način lečenja piometre kojim se izbegava operacija je terapija antibioticima I prostaglandinima ali u fazi otvorerog cervixa materice.Prostaglandini se daje 5-7 dana I pomažu kontrakciju I pražnjenje materice.

 

 

                                                                        Julijana Milosavljevic,DVM spec.

 

         

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari