Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Kupiranje ušiju,plastična i rekonstruktivna hirurgija u veterini

Plastična hirurgija podrazumeva rekonstrukciju,obnavljanje i korekciju raznih deformiteta  i mana odredjenih delova tela,a sve u cilju da bi se popravila forma I funkcija.
U širem smislu plastična hirurgija se odnosi na zatvaranje hirurških rana,odstranjivanje(ekscizija) kožnih tumora,rekonstrukciju kože i mekih tkiva posle trauma i korekciju kozmetičkih (estetskih)defekata.Kod pasa najčešće traume nastaju  usled saobraćajnih udara,eventualnih prostrelnih ,ujednih rana i redje opekotina.
Zatvaranje rana može biti
primarno-hirurško zatvaranje rane šivenjem pod aseptičnim uslovima
(per primam intentionem)
sekundarno-zarastanje velikih kutanih defekata koje su  kontaminirani ili pod infekcijom
(per secundam intentionem)
odlozeno primarno zatvaranje-rana koje se učestalo previjaju sterilnim gazama,npr. kod  
opekotina

 Duboke rane na koži formiraju vidljive epitalizovane ožiljke koji su bez dlake.Takodje,zarastanje rana na mestima koja su stalno izložena trenju i mehaničkim iritacijama,dovodi do nastanka hipertrofičnih ožiljaka koji su veliki i često krvare.Kod pasa se to obično vidja na laktovima,skočnom zglobu,repu.

 Kožu prekriva dlačni pokrivac-krzno,koje zavisno od rase psa ili mačke moze biti:gusto,sa ili bez podlake,sa dugom ili kratkom dlakom .Na taj nacin se mnogi  defekti u tipu oziljka , na primer na krznu koje je gusto ne vide   ili nisu mnogo upadljivi.Ali, današnji vlasnici i dreseri reprezentativnih primeraka pasa ili mačaka  zahtevaju da ožiljci budu minimalizovani,da se sakriju sve moguće estetske korekcije I mane.Tako se nametnuo trend i publicitet estetske hirurgije,koja nudi najpovoljniji estetski kvalitet.

Nakon zarastanja rane na koži može se javiti kontraktura ili retrakcija ožiljka.To nastaje prekomernim stvaranjem ožiljka i za posledicu ima deformaciju okolnog tkiva.Kad se kontraktura jednom stvori ,masaže ožiljnog tkiva I razvačenja su od male pomoći.Tada se radi estetski zahvati otklanjanja ožiljnog tkiva a nakon toga primarno zatvaranja rane.Zahtevnije operacije traže premeštanje jednog dela kože na drugo mesto,što se može obezbediti kožnim transplantatima ili tehnikom dizanja i transpozicije režnjeva. 
Kožni transplatat obuhvata kožu koja se potpuno odvaja od krvnih sudova u regiji donora I postavlja na površinu rane ili većeg defekta kože čiji su rubovi zdravi i dobro vaskularizovani. Transplantati mogu biti:pune debljine,tanki i kombinovani.

Termin režanj podrazumeva tkivo koje se koristi za rekonstrukciju I zatvaranje velikih rana.Kod  velikih rana na koži zivotinje,posle uklanjanja tumora  ili širokih ožiljaka bez dlake,jedan deo zdrave kože I podkožja se sa jednog mesta premešta na susednu povrsinu,sa bazom koja ostaje spojena sa matičnom lokacijom.

Estetska hirurgija kao način ulepšavanja psa

Estetski zahvati na glavi psa koji su kod nas jako popularni,odnose se na skraćivanje ušnih školjki(abrevijacija)tzv.kupiranje ušiju,korekciju  kupiranih usiju,zatezanje kože vrata,korekciju očnih kapaka (blefaroplastika).
Hirurški zahvati na  ušnim školjkama se vrše kod zdrave I vakcinisane štenadi u uzrastu od 3meseca,a takodje I kod nesto starijih pasa od 9-12meseci.Iako je vlasnik taj koji odlučuje o samom zahvatu,mi smo tu da mu predložimo šta je u estetskom smislu najbolje i najlepše za njegovog psa.Važan je kvalitet  ušiju što podrazumeva debljinu kože I hrskavice uha, usadjenost ušnih školjki,tonus mišića koji su odgovorni za pokretlijivost i nošenje ušiju.Rase kod kojih smo radili kupiranje ušiju su:Doberman pincer,Boxer,Nemačka doga,veliki Šnaucer,srednji i mali Šnaucer, Cane corso,Stafordski terijer.


Odgajivacnice rase doberman za koje smo radili su:Altobello,Alba avis,Ginga house,Beterlges,Ninfa Nobel,De Galius,Cobra,Sawages,Cuore nero

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari