Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Edukacija - www.alesvet.com

Pravilna ishrana štenadi kao prevencija oboljenja skeleta

Skeletni sistem-kostur psa ima 2 važne funkcije:1. da čini potporu celom telu i omogući pokretanje tela(lokomociju) i
2.da  reguliše nivo minerala u organizmu

Najvažniji faktori u razvoju skeletnih bolesti psa su:
-nasledni faktori
-režim ishrane
-nivo fizičke aktivnost štenaca
Režim ishrane tj.nutricioni faktori, bitni za razvoj patoloških promena skeleta, su sledeći:
-previše kalorija u obroku
-nedostatak i/ili disbalans odnosa kalcijuma i fosfora
-  nedostatak i/ili disbalans vit.A i vit.D
nedostatak i /ili disbalans nekih oligoelemenata(zink,mangan,bakar)
Pravilna  ishrana podrazumeva dobro izbalansiran odnos hranljivih sastojaka koji su neophodni za pravilan rast kostiju,zuba,zdrave i snažne zglobove,jak imuni sistem .
Najveći deo oboljenja skeleta odnosno kostura psa, a koji je poreklom od nepravilne ishrane, ispoljava se za vreme rasta i pre svega kod pasa koji pripadaju velikim rasama(Nemački ovčar,Doga,Rotvajler,Mastino Napoletano, Briar,Zlatni retriver.. ) Povećana težina štenaca utice na opterećenje skeleta i poremećaj pritiska na zglobne hrskavice i metafize dugih kostiju.Taj pritisak remeti ishranu kostiju i odražava se kao anomalija kostiju i zglobova.Sa druge strane,skelet je najvažniji rezervoar kalcijuma iz koga organizam crpi kada je to potrebno.Prisustvo kalcijuma u tkivu u momentu rodjenja je mali kod karnivora(pasa i mačaka) u odnosu na preživare(krave).Ali ,oni konzumiraju prvo mleko bogato kalcijumom i imaju jako brz ritam okoštavanja.Smanjeno okoštavanje ili mineralizacija skeleta javlja se uglavnom kod velikih rasa,i dovodi do spontanih preloma kostiju ( ''lom zelene grane'') a u odsustvu traume i udarca.Takodje jedna od patoloških promena skeleta dešava se nenormalnom transformacijom hrskavice u koštano tkivo na nivou dugih kostiju.Sve te bolesti se mogu grupisati a mi ovom prilikom pominjemo neke od njih:Rahitis,juvenilna osteofibroza,osteohondroza,Sindrom Wobbler,displazija kukova.
Uzajamno dejstvo genetskih i nutritivnih faktora na razvoj skeletnih bolesti  prikazan je u  sledećoj tabeli:

BOLEST                                              GENETSKI                              NUTRICIONI

FAKTORI                                 FAKTORI

Rahitis                                           rasna predispozicija +                  nedostat. vit.D +++

Osteohondroza                              nasledni faktori  ++                   preterana ishrana Ca++

Sindrom Wobbler                         rasna  predispozicija +                preterana ishrana +

Displazija kukova                        nasledni faktor ++                          preterana ishrana  +

 

Što se tiče ishrane štenaca u starosti od 10 do 12 nedelja, preporučuje se obrok koji je dovoljno bogat mastima, pošto imaju ograničenu sposobnost da vare skrob.Posle ovog perioda, potrebno je smanjiti količinu masti na  vrednost od 12 do 14 % sa ciljem da se izbegne preterana energetska konzumacija. Proteini, koji imaju veliku biološku vrednost (bogati lizinom i argininom) su važni činioci u sintezi oseina,treba da budu zastupljeni sa 28-32%. Hiperproteinska ishrana kod štenaca dovodi do nestabilnosti ligamenata kuka (koksofemoralnog zgloba) i vodi ka promenama mišića tako da se modifikuju mehaničke snage koje su odgovorne za artikulaciju kuka, i to je predispozicija za razvoj displazije kukova.
Dnevni prirast štenaca  ne bi trebalo da bude preko 100 gr dnevno ukoliko se radi o rasi srednje veličine (25-30 kg), a ako su u pitanju velike rase (40-45 kg)  dnevni prirast štenaca bi trebalo da bude 200-230 gr dnevno.
Greške u ishrani štenaca naknadno komplikuju oboljenja koštanog sistema, i ako se na vreme ne dijagnostikuju ispoljavaju se u svom najtežem obliku. Zato je potrebna prevencija koja počinje trenutkom odvajanja od majke, uravnoteženom ishranom (vitamini i  minerali) i nastavlja se tokom rasta

Julijana Milosavljevic,DVM spec.za male zivotinje

 

         

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari