Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

BOLESTI RESPIRATORNOG TRAKTA KOD BRAHICEFALIČNIH PASA

  BOLESTI RESPIRATORNOG TRAKTA KOD BRAHICEFALIČNIH PASA

 RESPIRATORNI SINDROM KOD PEKINEZERA, BULDOGA I BOXERA

Problem disanja izražen” čujno” je problem kod pasa sa pljosnatom,polomljenom odnosno naboranom njuškom.U pitanju su brahicefalične rase koje imaju predispoziciju za deformaciju disajnih puteva kao posledica anatomske gradje lobanje,okrugle glave,kratkog i debelog vrata.Ova morfologija nastaje  kao rezultat selekcije.Pasminske grupu sa izraženim respiratornim sindromom su:engleski buldog,ostali buldozi,pekinezeri,lasa apso,boxeri,psi rase šar-pej i ši-cu.

Respiratorni problemi podrazumevaju delimičnu opstrukciju gornjih disajnih puteva.
Obstrukcija može da zahvati neke od delove respiratornih puteva:nos,farinks,larinks,traheja.

Pri disanju vazduh teško prolazi kroz nos,nosne otvore,ždrelo i grkljan na putu ka plućima.
Kod buldoga kao dodatni problem je traheja koja se može deformisati još u periodu rasta psa(hipoplazija traheje).

 Tokom disanja,prolaskom vazduha  kroz sužene vazdušne puteve proizvodi se zvuk krkljanja ili stertor.To je mešani zvuk,po tipu vlažan i potiče iz ždrela i grkljana(faringolaringealni).
Osim njega prisutan je glasni,visoki inspiratorni zvuk koji se zove stridor.Po svom poreklu, stridor može biti nazalni ili laringealni.

Respiratorni mišići moraju jače da rade kako bi proizveli normalan protok vazduha,nego što je to slučaj kod normalne prohodnosti disajnih puteva. Usled toga,kao posledica stalne nadraženosti javlja se otok okolinog mekog tkiva.Napredovanjem procesa nastaje zapaljenje čak i nabori sluznica i kolaps respiratornih puteva.
Kod ovih pasa se često sreće veliki napor pri disanju,nadutost želudca zbog aerofagije(gutanja vazduha),promuklo lajanje i sl.Čak se vremenom može razviti problem sa varenjem jer je veliki pritisak na abdominalne organe i poremećaj cirkulacije koji dovodi do nedovoljne ishranjenosti tkiva i hipoksije.

Vlasnici psa treba da obrate pažnju na dahtanje psa otvorenih usta čak i kada je hladno.Takodje i na hrkanje u toku spavanja. Oprez  je neophodan sa psima prekomerne težine u vreme visokih spoljašnjih temperatura,pojačanih fizičkih aktivnosti i u sličaju uvodjenja u sedaciju i anesteziju.
Vlasnici  često ne pridaju značaj ovim simptomima dok ne dodje do teže kliničke slike i slabosti psa .Tada se javlja kolaps psa,ne tolerancija na trčanje, jače treninge i opterećenje,povraćanje,regurgitacija  i otežano gutanje.
Kod starijih pasa se skrivena urodjena  suženja disajnih puteva mogu ispoljiti u kasnijem dobu pod uticajem raznih spoljašnjih faktora.To se odnosi na uzbudjenja,izražene treninge,uznemirenost,česte infekcije respiratornih puteva.

Klinički preglad brahicefaličnih pasa sa respiratornim sindromom mora da obuhvati detaljan preglad nozdrva , njihovo pokretanje i širenje u  u toku udisanja odnosno inspirijuma.Zatim je potrebna inspekcija ždrela,mekog nepca,tonzila i tonzilarnih plika, kao i grkljana.Ne treba isključiti i rentgensko snimanje lobanje u slučajevima suspektnim na koštana bujanja u predelu nosa i gornje vilice.
Tretman lečenja stenoze nozdrva i dugačkog mekog nepca preporučuje nekoliko vrsta hirurških zahvata   jer uvek postoji mogućnost pogoršanja bolesti.Psu se moraju uskratiti  mnoge svakodnevne aktivnosti naročito pri visokim spoljšnjim temperaturama.Obavezna je dijeta  gojaznih pasa koji  takodje mogu biti znatno ugroženi jer povećan pritisak na zid grudne duplje otežava  pokrete pri disanju.

                                                 Julijana Milosavljevic,DVM spec.

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari