Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Displazija,displazija kukova,displazija laktova,HD/ED

       Odgoj pasa čistih rasa,očuvanje njihovih karakteristika  i  usavršavanje u okviru standarda, zahteva strogu selekciju i kontrolu.To znači da napredak u odgoju pasa na čisto empiriski način uz pronicljivost i iskustvo odgajivača nije dovoljan za postizanje najboljih rezultata.

Ogroman odgoj pasa sa velikim upisom  u rodovne knjige kao “pasa čiste rase”,upotreba priplodnih pasa u reprodukciji ali tako da se zamenjuju i pogrešno prijavljuju u pedigre,podmetanje legala i sve ostale malverzacije samo stvaraju zabludu i neprijatnosti sto dovodi do štete i preti da uništi osobenost rase.

Da bi smo imali savremenu kinologiju potrebno je kontrolisati pse, pre svega one koje se koriste u reprodukciji vodeći zvaničnu evidenciju o njima. Kontrolom pasa je moguće eliminisati nedostatke ili mane koje su urodjene i /ili nasledne i u isto vreme skrivene ili nevidljive.

Ozbiljne mane skeletnog aparata psa koje se nasledjuju su: displazija kukova(HD),displazija laktova(ED),spondiloza u krsnoj i u vratnoj regiji,luksacija patele. Uzroci nastanka ovih bolesti su vrlo složeni a predispozicija za nastanak su:
-nasledni ili hereditarni faktori
-brz rast jedinke
-ambijetalni uslovi uz neizbalansiranu ishranu(previše kalorija,minerala,fizička aktivnost…)

Displazija je latinska reč koja  u osnovi znači poremećaj  nekog organa ili tkiva u toku rasta, čime nastaju promene oblika,veličine i funkcije istog.

Displazija kukova , HD , . Opširnije >

Displazija laktova , ED , . Opširnije >

PROVEROM KUKOVA VASEG PSA , PREDVIDJATE KVALITET NJEGOVOG POTOMSTVA!

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari