Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Laboratorijska ispitivanja

Laboratorijske analize su sastavni deo ukupne dijagnostike patoloških stanja i oboljenja.

Materijal za laboratoriju može biti: krv,urin, izmet(feces),sperma,sadržaj anatomskih šupljina,sadržaj novostvorenih šupljina,sekreti i ekskreti,brisevi uzeti sa površine kože i dostupnih sluznica,uzorci tkiva dobijeni biopsijom.
Takodje se  mogu raditi analize zglobne tečnosti,tečnosti iz trbušne i grudne duplje,kao i iz “prostora” koji su nastali pod uticajem nekog procesa.

Uzimanje krvi za rutinsku hematološku I biohemijsku analizu  obavlja se venepunkcijom.Pojedinačne laboratorijske analize nemaju presudan dijagnostički značaj. Uglavnom se radi odgovarajući set analiza koji dobro korelira sa oboljenjem nekog organa ili organskog sistema.

Sakupljanje mokraće se može  obaviti kateterizacijom životinje,cistocentezom ili jednostavnim aktom mikcije odnosno mokrenja.Uzeti uzorci urina se odmah ispituju jer  se razlaganje mokraće dešava brzo  pri sobnim temperaturama.

Brisevi se uzimaju sa sumnjive i promenjene površine kože, sluzokože vagine,iz nosa,krajnika,prepucijum,oka,uha,rane.U laboratoriji se biogram i antibiogram  rezultati dobiju nakon 48 sati ,a za gljivice se nalaz čeka oko 5 dana.

Izmet(feces) životinje se ispituje u cilju potvrdjivanja crevnih parazita a može se uraditi koprokultura tj,odredjivanje patogenih bakterija u fecesu.

Pregled sperme se  odnosi na utvrdjivanje broja,oblika ,vitalnosti sprematozoida kod mužjaka.To je naročito bitno za pse koji se ostavljaju isključivo kao priplodne jedinke.

Tkivne analize-histopatologija se najčešće rade kod pojave sumnjivih izraslina.Uzorci tkiva se mogu uzimati u vidu isečeka ili aspiriranjem tečnosti iz tkiva i organa.Ova analiza je značajna jer se utrdjuje tip promene,njena agresvnost u odnosu na okolna zdrava tkiva i daje prognoza o mogućnosti izlečenja.

 Informacije koje nam pružaju laboratorijski rezultati kao i njihova tačna interpretacija su dragocene jer pomažu da otkrijemo procese u organizmu koji su u početnoj fazi te se na taj način mogu brže i lakše sanirati.

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari