Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Pankreatitis kod pasa

Tezak put do dijagnoze - Pankreatitis kod pasa

Akutni pankreatitis je zapaljenje pankreasa i peripankreasnog tkiva.Po definiciji je jasno o cemu se radi ali se do dijagnoze tesko dolazi.
Prvi znaci oboljenja su povracanje i ne uzimanje hrane(anoreksija).Zivotinja je neraspolozena(letargicna) i dehidrirana.Pocetak bolesti  izgleda bezazleno i vlasnik ne pridaje veci znacaj takvom ponasanju psa.Cesto je bolan stomak ali se lako moze propustiti u toku klinickog pregleda. Kako se problem razvija uocljiviji su simptomi koji se mogu podvesti pod oboljenja jetre,obstrukciju zucnih kanala,zuticu ili ileus.
Uzrok oboljenja je u vezi sa poremecajem varenja masti ili lipemije povezane sa dijabetesom.Takodje,  traume mogu da budu sudbonosne kao i jedna grupa lekova koja moze da osteti pankreas.To treba da ima na umu  vecina vlasnika ,narocito onih koji su slobodni da sami odredjuju terapiju i doze za zivotinje koje sigurno nisu iste kao za ljude.Vecina tih lekova nalaze se u slobodnoj prodaji u apotekama kao  sto su :ranitidin,cimetidin,estrogeni,kortikosteroidi,metronidazol,sulfasalazin,tetraciklini, sulfonamidi isl.
Pankreas je zlezda koja je  ima egzokrinu i endokrinu funkciju.Egzokrini deo pankreasa luci sok koji se putem kanala(ductus pankreatikus) izlucuje u dvanaestopalacno crevo. Pankreasni sok sadrzi  enzime koji su neophodni za varenje proteina,masti i ugljenih hidrata.Veci deo enzima pankreasa je opasan ,te se organizan stiti od njihovog stetnog dejstva na taj nacin sto ih izlucuje u neaktivnom obliku.Tek se u kiseloj sredini duodenuma svi enzimi aktiviraju i omogucavaju varenje i resoprciju hrane. Kod psa uvek postoje dva pankreasna  izvodna kanala , dok  se kod macke moze naci samo jedan izvodni kanal koji  se zajedno sa zzuccnim izvodnikom uliva u duodenum tj. dvanaestopalacno crevo.
Dijagnoza podrazumeva pored neophodno klinickog pregleda zivotinje,kompletnu analizu krvi i rentgenski snimak abdomena . Obavezan je i ultrazvucni pregled jer na osnovu  ove, vrlo specificne i osetljive dijagnosticke metode, mogu se prepoznati promenjene structure pankreasnog tkiva ako je  zapaljenje, apsces ili tumor.
Na zalost za sada, ni jedan biohemiski test nije najsigurniji. Vrednosti lipaze i alfa amilaze nisu specificne za pankreatitis jer mogu biti lazno pozitivne i lazno negativne.Treba biti oprezan u interpretaciji ovih rezultata. Ima slucaja iz prakse koji pokazuju da su vrednosti ovih enzima drasticno uvecane kod psa sa stranim telom u crevima ili  sa tezim oblikom gastritisa.
Hronicni rekurentni pankreatitis je takodje moguc kod pasa.Karakterise se sporadicnim epizodama povracanja i nepredvidljivim napadima ,bez drugih znakova bolesti.Kod ovakvih pacijenata treba obratiti paznju na ishranu a ako se stanje pogorsava obavezan detaljan  sistematican pregled moze pomoci da se dodje do prave dijagnoze.

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari