Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Kontrolni program zaštite protiv buva i krpelja

Najčešći ektoparaziti pasa i mačaka širom sveta su buve i krpelji.Za naše područje su najznačajnije mačija buva(Ctenocephalides felis) koja je endemična  za pse i mačke,pseća buva(C.canis),ljudska buva(Pulex irritans)koja se povremeno  nadje na psima i mackama,kao i krpelji iz familije Ixodidae.  Osim ovih infestacija,značajni su  šugarci (Sarcoptes spp.,Otodectes spp.,Notoedres,Demodex canis),pavaši(Trichodectes canis),vaši(Linognathus setosus),”šetajuća perut”(Cheyletiella spp.).

O buvama

Buve su insekti braon do crne boje bez krila,velicine od 1 do 5mm.Odrasle buve žive u krznu životinja I hrane se krvlju domaćina.Razvojni stadijumi buve su:jaje,larva,lutka  i adult.Odrasle buve polažu jaja na krznu domaćina,ali ona u najvećem broju otpadnu sa krzna i dospeju u okruženju.Iz jaja se za 2-7 dana izlegu bele,segmentisane larve koje se hrane drugim larvama,ostacima oklopa jaja i izmetom odraslih buva.Borave na mestima dobro skrivenim od sunčeve svetlosti,pošto je svetlost inhibitor razvoja larve.Iz larve se razvija lutka,a iz lutke mlada buva,koja napušta vlažno i mračno mesto u kome se razvijala u potrazi za novim domaćinom i izvorom hrane.Čim nadje odgovarajućeg domaćina uzima svoj prvi obrok i već nakon 24h ženka buve polaže nova jaja.Ukoliko ne nadje izvor hrane mlada buva ugine za nekoliko dana do 2 nedelje.

Žasto je važno zaštititi vašeg ljubimca od buva?

Osim što izazivaju pruritične kožne bolesti iprimoravaju vašeg ljubica da većinu dana provede češući se, buve sisaju krv i česti su uzročnik kožnih alergijskih oboljenja.Osim toga one su  prelazni domaćini za  pseću pantljičaru Dipylidium caninum.Dokazano  je da su  buve prenosnici  velikog broj uzrocnika bolesti virusa,bakterija i protozoa.
Kada štitite vašeg ljubimca od infestacije buvama indirektno štitite vas i ostale ukućane.

Šta je alergija na buve?

 Alergijski dermatitis (flea allergic dermatitis-FAD) uzrokovan ujedom buve je jedan od najčešćih dermatoloskih problema zbog kojih nam se vlasnici obraćaju.
Kada odrasla buva ujede životinju ona ubrizgava pljuvačku na mestu ujeda,koja je potencijalni alergen i kod osetljivih-senzibilisanih jedinki izaziva jaku imunološku reakciju.Ova alergija dalje može biti komplikovana infekcijom dermatitisom.

Kako štititi pse i mačke od buva?

Samo konstantna zaštita tokom cele godine daje željene rezultate.Ne dozvolite da povremeno vaš ljubimac ostane bez zaštite,jer je problem daleko komplikovanije rešiti kada se buve “uvuku” u okruženje u kome borave psi I mačke(ležišta,prostirke,tepihe,nameštaj).Tri osnova koraka programa zaštite protiv buva su:
1.eliminacija buva sa životinje
2.eliminacija buva i razvojnih stadijuma buve iz okruženja
3.sprečavanje reinfestacije
Na tržištu je veliki broj preparata za zaštitu protiv buva,kao što su praškovi,rastvori,šamponi,sprejevi,spot on ampule,ogrlice.Kako biste odabrali pravo sredstvo koje odgovara vrsti I starosti vašeg ljubimca najbolje je da potražite savet veterinara. Takodje,  pri upotrebi nekog od tih preparata obavezno čitajte priloženo uputstvo.

O krpeljima

Krpelji su golim okom vidljivi ektoparaziti,mužjaci i gladne ženke su veličine 3-6mm,a kada se ženka krpelja nasisa krvi dostiže  veličinu  do 15mm.Borave na životinji tokom hranjena,koje traje nekoliko dana,a zatim napuštaju domaćina.Bez domaćina mogu da prežive mesecima,a neke vrste  do dve godine.Krpelji iz familije Ixodidae prolaze kroz četiri razvojna stadijuma:jaje,larva,nimfa I adult.Oplodjene se obavlja na domaćinu,nakon čega mužjak spadne na tlo i ugine dok ženka napusta domaćina I traži odgovarajuće mesto ma tlu da polaži jaja.Nakon polaganja jaja  ženka ugine.Larve i lutke se hrane krvlju raznih vrsta životinja(ptica,glodara,hladnokrvnih životinja I dr.) u zavisnosti od vrste krpelja,dok odrasli uglavnom napadaju domaće I divlje sisare.

 

Zašto je važno zaštititi vašeg ljubimca od krpelja?

Krpelji mogu prouzrokovati toksikozu,hipersenzitivnost,paralizu I anemiju. Prenosnici su uzročnika mnogih bolesti-virusa,rikecia,bakterija,gljivica,protozoa i helminata.Na našem području najčešća oboljenja pasa koja prenose krpelji su Babezioza i Erlihioza.Oba oboljena dovode do ozbiljne kliničke slike,a u nelečenim slučajevima  do uginuca.Krpelji su  vektori Lajmske bolesti.

Zaštita od krpelja

 Redovna upotreba farmakoloških preparata(ogrlica,spot on ampula,sprejevi) koji sadrže akaricid je najbolja preventiva protiv krpelja i bolesti koje  krpelji prenose .
Rastvori,praškovi,šamponi  kratkotrajnog dejstva nisu dovoljno efikasna zastita.

Šta uraditi kada uočite krpelja na vašem ljubimcu?

Nikako nemojte gnječiti ili čupati krpelja naglim trzajem jer to za posledicu može imati zaostajanje glave i usnog aparata u koži .Na tom mestu se kasnije može razviti infekcija i/ili granuloma.Za odstranjivane krpelja iz kože koristi se forceps ili  posebno dizajnirani instrumenti.
Poželjno je  da veterinar uradi klinički pregled životinje,kako bi procenio da li su prisutni i simptomi  neke od bolesti koje prenose krpelji I da li postoji potreba za analizom krvi,urina I  terapijom. 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari