Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Urodjene mane kod pasa

Urodjene mane uočiti na vreme

Bitne karakteristike kod psa koji raste

ZUBALO

Ako ste nabavili rasno štene a  imate nameru da od tog psa stvorite  takmičarskog ,skrećemo vam pažnju na nekoliko karakteristika i osobina koje treba pratiti tokom razvoja životinje.
Po standardu,  za skoro sve rase ,pas treba da ima kompletno i makazasto  zubalo.U period od 3-5 meseca starosti čtene menja  zubalo tj.mlečno biva zamenjeno stalnim.Kompletno stalno zubalo psa ,samo da podsetimo, mora imati sledeću formulu.
U gornjoj vilici : inciziva –6; očnjaka –2;premolara –8; molara-4.
U donjoj vilici :inciziva-6; očnjaka-2;premolara- 8; molara-6.
Ukupan broj zuba je 42.
Zagriz tj.odnos gornje i donje vilice pri zatvaranju čeljusti, po standardu za većinu pasa, je  makazast. Ali od ovog generalnog pravila ima puno izuzetaka,pa je potrebno da se potencijalni kupac prvo informise o standardu rase .Tako npr. i  kleštasto zubalo je pravilno kod:bulmastifa,mastifa,arapskog hrta,…,. kod čivave I ruskog hrta- barzoja  je ispravno koliko I makazasto,a kod nekih rasa se tolerise:bobtejl,njufaundland,bernardinac.

Ako nakon zamene zuba primetite da stalni zubi ne leže kako treba ,hitno intervenišite tako što će te psa odvesti na pregled kod veterinara koji će predložiti eventualni ortodonti aparat.
Bolesti vezane za zubalo obuhvataju:anodontija-nedostatak jednog ili više zuba,retencija-zadržavanje mlečnih zuba,zub u zub,malokluzija ili nepravilan zagrižaj…

 TESTISI
Štenad se radjaju bez testisa koja se u nek.prvih nedelja života spustaju u skrotalnu vreću.Kada kupujete mušku štenad  obavezno obratite pažnju  da li se u skrotumu palpiraju oba testisa. Zdravi psi imaju oba testisa tvrde konzistencije,lako pomične u skrotalnoj vreći skoro identične veličine.Dešava se da  jedan testis šeta,pa ga ponekad ne možete palpirati.
U takvim dilemama potrazite savet veterinara koji  će utvrditi gde se testis nalazi, da li je potreban hirurški zahvat,hormonski tretman ili masaža.

DISPLAZIJA KUKOVA
Degenerativno, urodjeno oboljenje  zglobova kuka kod velikih rasa pasa  je displazija kukova.(HD)
Kako pas raste ,tako njegovi ekstremiteti i zglobovi postaju jači i stabilniji.Ako u periodu najvećeg prirasta i intenzivnog rasta vašeg ljubimca (5-9 meseci)primetite da se teže kreće,teže ustaje,hramlje na zadnje noge ,nesigurno hoda,što je naročito  uočljivo posle trčanja i vežbi ,obavezno ga odvedite na pregled.
Samo adekvatan pristup , ortopedski pregled i rentgenski snimak kukova psa može da nam da tačnu dijagnozu displazije kukova.Eventualno se mogu  isključiti druge bolesti koje zahvataju zadnje ekstremitete-panosteitis,osteohondroza..... Za pse starije od godinu dana,postoji zvanični protokol kad i kako se vrši procena displazije kukova .

PUPČANA KILA
Kod štenaca na stomaku koji je upadljivo čist,beo ili rozikast,može se uočiti ,naročito kad je u ležećem položaju,mali otok u predelu pupka.To je pupčana kila koja nastaje kao posledica nekompletnog zatvaranja umbilikalnog prstena.U  kili(herniji) se može naći masnoća,deo trbušne maramice,pa čak i jedan segment tankih creva. Kila može ,na pritisak prstom spolja, da se povuče,što znači da je reponibilna.Može se primetiti da posle obroka psa,ona izgleda veća.Kompletnu procenu može samo da da` veterinar i to nakon manulenog pregleda i po potrebi predloži  operativni zahvat zvani  herniorafija.

KATARAKTA
Zamućenje ili smanjena prozirnost sočiva naziva se katarakta.Vlasnik je delimično može uočiti kao  mlečnu ili beličastu tačku u dubini oka.
Kod pasa  mladjih od 6 meseci starosti, se moze javiti urodjena katarakta koja je prisutna na rodjenju psa ali se tada ne može dijagnostikovati, već posle 2 meseca strosti psa.Juvenilna katarakta  se razvija od rodjenja  i ima svoj progresivni tok,tako da kompletno zamućenje sočiva  nastaje posle 12 meseci starosti.To znači da je pas apsolutno slep na to oko.Postoje i  nasledne katarakte koje se javljaju kod mladih pasa, ali se u većini slučajeva one ispoljavaju u kasnijem uzrastu.

 

 
pretrazivac
samo po Alesvet.com po celom web-u
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari